Wanneer je meer dan 40 verschillende soorten sambal verkoopt krijg je nogal eens de vraag welke sambal je het beste bij welke gerecht kunt eten. Smaken verschillen en er zijn veel combinaties mogelijk, maar de onderstaande 12 combinaties behoren toch wel tot onze favorieten.

1. Tosti met sambal tomaat

Om je vingers bij af te likken. Smeer het brood licht in met sambal tomaat en beleg ze flink met kaas en dan in je tosti-ijzer of nog lekkerder, in de koekepan met roomboter. Je tosti in je sambal dippen kan natuurlijk ook.

2. Broodje Pindakaas met Sambal Brandal

Heb je stevige trek en heb je zin in iets pittigs. Beleg je boterham dan eens met pindakaas en smeer hier naar smaak Sambal Brandal over. Alsof je satésaus op je brood eet, alleen een stuk sneller gemaakt.
Voeg daar nog wat schijfjes komkommer en een gekookt eitje aan toe en je krijgt een boterham Gado Gado

3. Maaltijdsalade met Sambal Assem

Een friszure bite met pit voor jouw gezonde tussendoortje? Gebruik Sambal Assem als dressing voor je salade. Een milde frisse en zoete smaak met een vleugje zurigheid door toevoeging van tamarinde (ook wel assem genoemd).

4. Gefrituurde garnalen met Sambal Garlic Sauce

Toegegeven, je moet van garnalen houden, maar serveer krokant gefrituurde garnalen met Sambal Garlic Sauce en je hebt een goddelijke snack. De Sambal Garlic Sauce is een zoete sambal met een vleugje gember.

5. Broodje beenham met Sambal Djahé

Een italiaanse bol of baquette met warme beenham? Probeer eens wat anders dan de gebruikelijke satésaus. Heerlijk om een de been ham te marineren in Sambal Djahé (Djahé staat voor gember) gemengd met de rasp en sap van een sinaasappel, wat olie en suiker. Maar ook heerlijk om de Sambal Djahé gewoon als saus over je beenham te gebruiken.

6. Buikspek met Sambal Padang

Zelf een babi pangang maken? Gril je eigen buikspek in de oven of, nog lekkerder, op de barbecue. Gebruik de Sambal Padang als saus om over je beenham. Om je vingers bij af te likken.

7. Kibbeling met Javaanse Sambal

Niet voor niets wordt onze sambal al jaren verkocht als saus bij een bekende viskraam in Noord-oost Nederland. Vaak wordt Sambal Rujak gebruikt, maar ook onze Javaanse Sambal laat zich goed combineren met bijvoorbeeld kibbeling. Deze sambal is wel wat pittiger dan de Sambal Rujak maar oh zo lekker.

8. Vers fruit met Sambal Rujak

Nu we het toch over Sambal Rujak hebben, maak eens een fruitsalade, voeg wat ongezouten gecrushte cashewnoten of pinda's toe en roer de Sambal Rujak erdoor. Een pittig fris en gezond tussendoortje, maar ook lekker als dessert.

9. Broodje bapao met Sambal Gandaria

Een rijkelijk gevuld oosters gestoomd broodje met vlees of kip? Combineer eens met Sambal Gandaria. De kleine ronde Gandaria vruchtjes in deze sambal zorgen voor een licht zoet-zure frisse smaak die zich goed laat combineren met de oosterse kruiden in een broodje Bapao.

10. Soep met Sambal Kemirie

Je soep wat pittiger? Probeer het eens met Sambal Kemirie. Deze mild pittige gebakken sambal met notensmaak wordt vaak gebruikt in Soto Ayam. Een heerlijke Oosterse maaltijdsoep welke makkelijk te maken is voor een groot gezelschap.

11. Gekookt eitje met Sambal Badjak Manies

Gekookte eieren geserveerd in een pittige saus. In Indonesië is dit bijgerecht, genaamd Sambal Goreng Telor vaak onderdeel van de Indonesische rijsttafel. De Sambal Badjak Manies zorgt voor een heerlijke gefruite uien smaak.


12. Géén Nasi zónder Sambal Trassi

Bekender dan bovenstaande combinaties, maar niet te missen in dit rijtje is de combinatie met Sambal Trassi. Trassi is onmisbaar bij de nasi. Nasi zonder trassi is als stamppot zonder worst of een gebakken ei zonder zout. Het smaakt gewoon niet zoals je verwacht.