Dat heet voedsel goed is voor de lijn, was al eerder bewezen, maar waarom is dat eigenlijk zo? Aangenomen wordt onder meer dat het eten van Spaanse Pepers goed is voor de stofwisseling. Er wordt beweerd dat Spaanse pepers je stofwisseling tot een half uur na de maaltijd 8 tot 20% verhogen. Met andere woorden, je lichaam breekt het eten sneller af en zorgt voor omzetting van het eten in energie.

Een vol gevoel door capsaïcine

Onderzoekers van de Universiteit in Adelaide legden een andere oorzaak bloot. Zij ontdekten dat er een stofje in hete pepers zit dat een signaal afgeeft wanneer je genoeg hebt gegeten. Die signalen worden afgegeven door zogenaamde 'TRPV1-receptoren' welke gevoelig zijn voor capsaïcine, de werkzame stof in hete pepers. "De maag rekt als het vol is", zegt onderzoekster Amanda Page van de Universiteit van Adelaide. "De maag geeft dan een seintje aan het lichaam dat het genoeg eten heeft gehad. Onderzoekers ontdekten dat het seintje wordt gereguleerd door de TRPV1-receptoren." Andersom komt overigens ook voor, het signaal dat je maag afgeeft wanneer je genoeg gegeten hebt, kan door het eten van vet voedsel juist verstoord worden. Je maag zit dan al vol, zonder dat je dat ervaart. Uiteindelijk is het de bedoeling om de eetlustbeperkende werking van hete pepers te gebruiken, zonder de hete smaak. Op die manier is een therapeutische toepassing voor iedereen met obesitas te verdragen. (Bron: RTL Nieuws)

Minder trek door cayennepeper

Door eten op smaak te brengen met cayennepeper kunt u eveneens uw eetlust verminderen. Volgens een artikel van Chemical Senses in 2012, meldden proefpersonen dat cayenne ervoor zorgde dat zij minder trek hadden in vette, zoete en zoute voedingsmiddelen. Cayennepoeder, dat gemaakt wordt van rode chili pepers, zorgt voor een vol gevoel. Een klinische studie, in 2014 in gepubliceerd in het blad Appetite, onderzocht de effecten van de toevoeging van capsaïcine aan een dieet in een kleine groep mensen met een groep mensen die een normaal dieet volgden. De groep die extra capsaïcine at, gaf aan dat de specerijen voor een vol gevoel zorgden en zij daardoor minder aten.