Staat je mond in de brand na het eten van een scherpe sambal of rode peper? Probeer dit dan niet te blussen met water of een slok koud bier. Je zult dan namelijk ervaren dat deze verkoelende dranken geen verlichting geven aan het branderige gevoel in je mond. Dat komt omdat hete kruiden een olieachtige stof bevatten, welke niet oplost in water. 

Staat je mond in brand? Dit helpt.

Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst. Deze producten zullen de olie in zich opnemen waardoor het hete gevoel in je mond verdwijnt. Ook een hapje knoflooksaus of suiker wil nog wel eens helpen. Weet je van tevoren dat je pittig gaat eten en wil je jezelf daartegen beschermen, dan kan het helpen door van tevoren yoghurt te eten. Yoghurt legt een soort beschermende laag in je mond waardoor scherpe kruiden zich niet goed kunnen hechten.

Scherp eten minder scherp maken

Het kan natuurlijk ook zijn dat je iets te enthousiast was bij de bereiding van je maaltijd of dat je in plaats van 2 theelepels, twee soeplepels sambal aan je gerecht hebt toegevoegd. Je kunt het eten minder scherp maken door alle andere ingrediënten te verdubbelen en een extra voorraad aan te leggen voor je vriezer, maar probeer eerst eens om een scheutje citroensap of een schepje suiker toe te voegen. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt kunnen ook creme fraîche, kokosmelk of een kookroom de scherpe kantjes van je maaltijd afzwakken.