Waarom gaan mensen de uitdaging om heet te eten herhaaldelijk aan terwijl de meeste andere dieren deze juist uit de weg gaan? Een journalist van de New York Times onderzocht de psychologie achter het eten van hete kruiden en kwam met enkele mogelijke verklaringen.

Gezondheid

Een van de theorieën is dat mensen rode pepers vooral zijn gaan eten vanwege het positieve effect op de gezondheid. Rode chilipepers bevatten namelijk caroteen en vitamine C en zijn een een goede bron van vitamine B6.  Bovendien zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer en leveren daarmee een waardevolle bijdrage aan het immuunsysteem.

Karakter en intelligentie

Een andere stelling komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania; het eten van pepers zou te maken hebben met een goedaardige vorm van masochisme en een uiting van karakter. Volgens het onderzoek zijn fans van heet eten op zoek naar waardering en zijn zij meestal ook liefhebbers van sensatie. De kick van heet eten is vergelijkbaar met een ritje in een achtbaan en helpt bij het vervullen van deze behoefte. In het onderzoek wordt ook een verband gelegd met de intelligentie van de mens. Hierin wordt gesteld dat wij de enige dieren zijn die kunnen genieten van pijnlijke gevoelens, omdat we beseffen dat ze eigenlijk geen bedreiging vormen. Alleen een dier met de grootste hersenen, de meest ingewikkelde gedachten en een hoge mate van zelfbewustzijn kan genieten van de hete pepers.

Vogels

Deze theorie gaat overigens niet op voor alle dieren. Vogels blijken namelijk helemaal geen last te hebben van de capsaïcine in de pittige pepers. Vogels missen namelijk de zintuigcellen die op de stof reageren. Hierdoor voelen zij niets. Een handig foefje van moeder natuur, want anders dan zoogdieren kauwen vogels de zaden niet kapot en zorgen ze daardoor voor een optimale natuurlijke verspreiding van de zaden van de plant.

Hoe dan ook het eten van pittige sambal blijft toch vooral een kwestie van smaak. Daarom in ons assortiment niet alleen pittige, maar ook milde sambals. Heet eten blijkt in ieder geval niet dom te zijn, maar een teken van hoge intelligentie.

Lees ook het artikel in de New York Times: “A Perk of Our Evolution: Pleasure in Pain of Chilies”