Sambal Assem is een van onze populairste sambals en dat is niet voor niets. Deze alleskunner kan je eigenlijk overal bij gebruiken. Gebruik het om ui en knoflook in te roerbakken en voeg daarna een willekeurig roerbakgroente, vlees, gevogelte of vis toe, gewoon wat je op dat moment in huis hebt. Sambal Assem als saladedressing? Geen probleem. Ook bij snacks als loempia, bapao, kaas of pasteitjes komt Sambal Assem goed tot zijn recht.’

 

Wat is assem

Assem is het samengeperste vruchtvlees (met pit) van de tamarinde, een tropische boom met daarin 7-20 cm. lange peulvruchten. Assem wordt gemaakt uit de pulp van deze peulvruchten. De vruchten worden, evenals de schors en de bladeren van de boom, vaak gebruik voor medicinaal gebruik waardoor de boom bij verschillende volkeren een mystieke betekenis heeft of als heilig wordt bestempeld. Van Tamarinde wordt beweerd dat het opmonterende en koortsverlagende eigenschappen heeft. Ook zou het de eetlust stimuleren. Sambal Assem is een milde en zoete sambal met een friszure smaak.

 

Malser vlees en vis

Tamarinde wordt ook wel gebruikt om vlees of vis extra mals te maken. Oorspronkelijk waste men vlees, gevogelte of vis met water en liet het vervolgens enkele uren in een bakje met verse tamarinde (assem) staan. Door de veranderende structuur wordt het eten malser en de penetrante visgeur wordt minder. Sambal Assem heeft dezelfde eigenschappen. Wel is de werking ervan minder dan bij het gebruik van verse assem.

Assem kent verschillende namen en schrijfwijzen, wij zetten ze op een rij: tamarinde, tamarind, asem, assem, asam, Indische dadel, kakapoesie.