Sambal Badjak is één van onze populairste sambals. Door de toevoeging van verschillende soorten gebakken pepers, knoflook, uien en suiker is Badjak wat zachter van smaak en vooral lekker hartig. Door de toevoeging van sereh (citroengras) en trassie (garnalenpasta) krijgt deze sambal een mooie volle smaak.

Sambal Badjak is een echte smaakmaker

Niet alleen wordt de sambal al tijdens het koken toegevoegd om zo het gerecht op smaak te brengen, ook als smaakverrijker op het bord doet de Badjak het goed. De hoeveelheid Sambal kan dan naar wens worden toegevoegd. Bij een pittig gerecht wordt vaak gekozen om de Badjak op tafel te zetten en achteraf toe te voegen. Bij een milder gerecht wordt de Badjak vaak tijdens het (roer)bakken toegevoegd. Sambal Badjak is zeer geschikt bij kip, vlees en visgerechten en onmisbaar bij een Oosterse rijsttafel.

Zeeroverssambal

Sambal Badjak is oorspronkelijk een Oost-Javaans recept en staat bekend als zeeroverssambal. Mogelijk doordat de Sambal aan wal werd bereid en door een langere houdbaarheid zeer geschikt was om aan boord mee te nemen en het eten te kruiden. De herkomst van deze benaming hebben wij echter niet terug kunnen vinden. Weet u meer over de oorsprong van de naam zeeroverssambal? Wij horen het graag.

Drie smaken Sambal Badjak

Bij Sambalshop.nu is Sambal Badjak in drie smaakvarianten beschikbaar.