Niet bij iedereen bekend, maar inmiddels bij velen populair is onze Sambal Peteh Xtra. Een sambal zonder middenweg overigens, je houdt ervan of je houdt er niet van. Deze milde, hartige en smaakvol gebakken sambal met extra veel peteh bonen, vindt jaarlijks vooral op de Tong Tong Fair gretig aftrek en staat daar met stip op één als bestverkochte sambal.

Eet Sambal Peteh Xtra bij garnalen

Sambal Peteh Xtra is lekker bij kip en zoute vis, maar smaakt vooral erg lekker bij garnalen. Onder recepten vindt u een recept voor garnalen met deze sambal.

Waar is Sambal Peteh Xtra van gemaakt

Een belangrijk ingrediënt in Sambal Peteh Xtra is de Petehboon, welke rijkelijk is verwerkt in deze sambal. De Petehboon is een peulvrucht, die in lange trossen aan de, soms wel, 40 meter hoge Parkia Speciosa groeit. De boon heeft een zeer sterke geur en wordt ook wel stinkboon genoemd. Niet alleen vanwege de penetrante geur die vrijkomt wanneer je de boon uit de schil haalt, maar ook vanwege de geur, die na het eten van Petehbonen je lichaam verlaat door transpiratie of bij toiletbezoek. (vergelijkbaar met asperges). De bonen worden overigens zelden als groenten alleen gegeten, maar vooral als smaakmaker aan gerechten toegevoegd. Naast Petehbonen en rode pepers zijn in deze sambal, uien, knoflook, sereh, suiker, zout en trassi verwerkt.

Gezonde eigenschappen van Peteh-bonen

Aan petehbonen worden door velen geneeskrachtige werkingen toegedicht. We sommen er een paar voor je op. Petehbonen zouden onder meer helpen bij:

  • brandend maagzuur,
  • bloedarmoede,
  • hoge bloeddruk
  • constipatie
  • ochtendmisselijkheid
  • pms (premenstrueel syndroom)
  • depressie
  • stoppen met roken
  • Een Peteh milkshake met honing als remedie tegen een kater

De effecten van petehbonen op de nieren

Het meest genoemd wordt de zuiverende werking van petehbonen op de nieren. Ook voor de afdrijving van gruis bij nierstenen zouden de stinkbonen een gunstig effect kunnen hebben. Maar pas op! Mede door de vele aminozuren in de bonen, zijn deze niet voor iedereen geschikt. Nierpatiënten en mensen die teveel petehbonen ineens eten, kunnen hiermee hun nieren beschadigen.

Bij belangrijke prestaties

Sta je voor een belangrijke sportprestatie of voor je examen? Door de aanwezigheid van kalium en drie natuurlijke suikers in de bonen helpen de petehbonen je snel aan een 90 minuten durende energie-boost. Ook zouden petehbonen helpen om je hersenen te stimuleren waardoor je je beter op een examen kunt concentreren.

Geen vervanging van reguliere zorg.

Op internet zijn talrijke blogs te vinden over de voordelen van petehbonen (petai in het Engels). Of deze blogs gebaseerd zijn op fabels of feiten is ons helaas niet bekend. Belangrijk dus om deze bonen nooit in te zetten als vervanging van reguliere gezondheidszorg.

Bronnen: