Het moge duidelijk zijn, wij zijn gek op verse sambal. Maar wie regelmatig zelf sambal maakt, weet ook dat tijdens de bereiding je keuken soms dagen is doordrenkt van een penetrante geur. Niet voor niets staat bij veel sambalrecepten op internet de volgende waarschuwing: "Let op! Zet ramen en deuren open tijdens het koken want de dampen en geuren kunnen irriteren!"

Inwoners van Irwindale, in de Amerikaanse staat California, kunnen hierover meepraten. In oktober 2013 spanden zij een rechtszaak aan tegen de plaatselijke sambalfabriek. De inwoners klaagden over de indringende geur uit de plaatselijke sambalfabriek en hadden last van tranende ogen, keelpijn en hoofdpijn. De geur van de in Amerika populaire sambal zou zelfs de huizen binnendringen. De inwoners wilden dat de fabriek stopte met de productie van sambal. Een verzoek overigens, dat tot vreugde van de 200 werknemers en de miljoenen sambalfans, door de rechter werd afgewezen. Wel kreeg de fabriek de opdracht om binnen afzienbare tijd wat aan de stank te doen. Als oplossing heeft de fabriek een nieuw filter geïnstalleerd dat de sterke sambalgeur moet tegenhouden. Eind mei 2014 heeft het gemeentebestuur van Irwindale alle aanklachten ingetrokken.

Niet alleen de geur tijdens bereiding kan erg sterk zijn, ook sommige ingrediënten staan bekend om hun onaangename geur. Peteh bonen, bijvoorbeeld worden ook wel stinkbonen genoemd en ook de trassi (garnalenpasta) die in sommige sambals is verwerkt, stinkt enorm. Gelukkig is de geur voor de Indonesische keuken geen beletsel om deze ingrediënten te gebruiken, want eenmaal meegebakken is de geur nagenoeg verdwenen en de smaak heerlijk. Naast de langere houdbaarheid van onze ambachtelijk bereide sambals is, de geur tijdens de bereiding voor veel mensen reden om de sambals niet zelf te maken maar in te slaan bij Sambalshop.nu.