Sinterklaas en kerst komen eraan en natuurlijk gaat onze aandacht dan ook weer uit naar onze ambachtelijk bereide spekkoek. Over de oorsprong van spekkoek doen verschillende verhalen de ronde, maar het meest waarschijnlijk is wel dat deze lekkernij is ontstaan in het oude Nederlands-Indië. De Nederlanders in Indië maakten de spekkoek tegen het einde van het jaar om hiermee de 'oer-Hollandse' huiselijke en gezellige wintermaanden in huis te halen die hoort bij familiefeesten zoals Sinterklaas, Kerst én Oud & Nieuwjaar. Omdat speculaas in Indië onbekend was, werd Lapis Legit, een in laagjes gebakken Indische cake, als basis gebruikt. Hier werden vervolgens "speculaaskruiden" als kaneel, kardemom, anijs, kruidnagel en nootmuskaat aan toegevoegd.

Zelf spekkoek maken

Zelfgemaakte spekkoek; een baksel wat tot grote trots of frustratie kan leiden. Niet vanwege het ingewikkelde beslag, maar wel omdat je voor het maken van spekkoek veel tijd en geduld nodig hebt. Doordat elke laag afzonderlijk gebakken moet worden, is het bakproces erg bewerkelijk en sta je uren te zweten voor je oven. De spekkoeken van Sambalshop.nu zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit maar liefst 14 lagen koek. Elke laag wordt met zorg en precisie bereid door per laag een kleine hoeveelheid beslag in de bakvorm te gieten en deze per laag af te bakken in de oven. Ga je zelf aan de slag, let er dan op dat je alleen gebruik maakt van een oven met bovenwarmte of bovengrill. Anders komen de laagjes op den duur bol te staan en krijgt je spekkoek het uiterlijk van een maanlandschap. Heb je wat minder tijd tot je beschikking, maar wil je wel genieten van een ambachtelijk bereide spekkoek of deze gebruiken bij een feestelijk Grand Dessert? De ambachtelijk bereide smaken van Sambalshop bieden je een ware smaaksensatie en zijn eenvoudig online te bestellen.

Verschillende smaken spekkoek

Spekkoek bestaat van oudsher uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept (Spekkoek Biasa) wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker en wordt voor de lichte lagen witte suiker gebruikt. Later zijn er meer smaken en kleuren bijgekomen. Eén van de bekendste is Spekkoek Pandan. Pandan is een palmsoort waarvan de bladeren vanwege de eigen nootachtige smaak en geur voor veel traditionele gerechten worden gebruikt. Uit het jonge blad wordt bladgroen gewonnen, die de typisch groene Pandankleur aan een gerecht geeft. Wil je zelf aan de slag en heb je geen tijd voor een spekkoek? Probeer dan eens de traditionele pandancake :een sponsachtige lichtgroene en luchtige cake die je relatief eenvoudig kunt maken met de Pandan Chiffon Cakemix.

Houd je het bij spekkoek? Naast de smaken Biasa en Pandan, kan je bij onze terecht voor Spekkoek in de smaken Chocolade, Kokos, Banaan, Amandel, Koffie-Mokka & Moskovische Rum.