Van donderdag 24 mei tot en met zondag 3 juni 2018 vindt weer het Jaarlijkse Tong Tong Festival plaats op het Malieveld in Den Haag; één van de grootste Indische evenementen ter wereld. Niet alleen het internationale Tong Tong Festival met daarin theater, muziek, en tentoonstellingen speelt een belangrijke rol,ook de Grand Pasar met het Indonesië Paviljoen, en de Eetwijk met tientallen Aziatische restaurants en waroengs vormen grote publiekstrekkers. Een fantastisch festival waar Oost en West elkaar ontmoeten en waar ook Sambalshop_nu niet ontbreekt.

Sambalshop is te vinden met sambal en spekkoeken in de eetwijk

Geschiedenis
De Tong Tong Fair buigt over een jarenlange historie. In 1959 organiseerde een groepje Indische Nederlanders het evenement voor het eerst. Een van de initiatiefnemers was Mary Bruckel-Beiten. Zij organiseerde de eerste acht Pasar Malams in Den Haag en kreeg daarmee binnen de Indonesische gemeenschap de naam "moeder van de Pasar Malams in Nederland". In 2015 is in Den Haag als eerbetoon het Mary Brückel-Beitenpad naar haar vernoemd. De eerste editie heette de Indische manifestatie Pasar Malam Tong-Tong en werd gehouden in de toenmalige Haagse Dierentuin. Om bekendheid te kunnen geven aan het evenement werd zij publicitair gesteund door redacteur Tjallie Robinson.Het belangrijkste doel van het evenement was om geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK). Met deze opbrengst zou de IKK een cultureel programma kunnen financieren. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, mogelijk te maken.

Een podium voor de Indische cultuur
Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol en is een inspiratiebron voor zowel Indische als niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

Programma
Het programma van de Tong Tong Fair is te uitgebreid om hier te vermelden. Bezoekers ontvangen een festivaleditie van de Pasarkrant met daarin een gedetailleerd overzicht van alle activiteiten. Het programma is ook te bekijken op de website van de Tong Tong Fair

Tickets
Vanwege de populariteit van de Tong Tong Fair staan er doorgaans lange rijen voor de ingang. Om lang wachten te voorkomen is het aan te raden om toegangskaarten vooraf online kopen. Bezoekers die al in het bezit van een ticket zijn, kunnen van een andere ingang gebruik maken.

Foto Tong Tong Fair

Foto Ziko van Dijk

Bron: Tong Tong Fair.