Sambal en Spaanse pepers groeien nog steeds in populariteit. Niet voor niets natuurlijk, want pepers zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Schaarste op de markt drijft de prijzen op.

Niet alle sambals altijd verkrijgbaar

Verschillende van onze pepers komen uit de Nederlandse kassen, maar voor sommige pepers zijn wij afhankelijk van de import uit Midden-Amerika en Azië. Dit is precies de reden waarom niet alle sambals het hele jaar door verkrijgbaar zijn. We zijn afhankelijk van oogsttijden, het slagen van oogsten en het politieke klimaat in verschillende tropische landen. De tropische stormen en orkanen in Midden-Amerika hebben bijvoorbeeld verschillende telers getroffen en ook sancties die aan een land worden opgelegd, kunnen een rol spelen. Daarnaast kiezen boeren in verschillende regio’s voor andere gewassen omdat deze lucratiever en minder kwetsbaar zijn. Het aanbod schiet tekort, terwijl de vraag toeneemt. Het gevolg is dat de prijzen voor spaanse pepers fors stijgen.

Peperplant

De peperplant is een tropische plant die groeit in heuvelachtige gebieden. Meestal worden de peperplanten gekweekt op kleine landerijen. De meeste pepers worden verbouwd in Azië en Midden-Amerika. Pepers zijn in het juiste klimaat gemakkelijk te verbouwen. Ze hebben weinig ruimte en verzorging nodig, maar hebben wel behoefte aan water en zonlicht. De vruchten groeien het beste in een warm en vochtig klimaat en de plant kan maar liefst 4 meter worden. De vruchten van de peperplant ontwikkelen zich uiteindelijk tot een vrucht of peper. Bij een goede oogst kan er zelfs twee keer per jaar van de plant gegeten worden. (bron: Smulweb)

Peperteelt in Nederlandse kassen versus oogst in de tropen

Pepers zijn niet meer uit de tuinkas weg te denken. Doorgaans worden deze vruchtgroenten vanaf februari in een verwarmde kas gezaaid. Pepers houden van warmte; temperaturen boven 35° C vormen geen probleem voor deze hete vrucht en zorgen voor een mooie volle smaak. Naast de temperatuur zijn voldoende water en een goede bodem van invloed voor de kwaliteit van de peper. Hoewel de pepersoort doorslaggevend is voor de scherpte en smaak van een peper, spelen weersinvloeden zeker een rol. Door het klimaat in onze kassen, is de smaak en scherpte bij de in Nederland gekweekte pepers stabiel. Voor pepers die van ver moeten komen, geldt dat de smaak en scherpte per oogst kan verschillen. Onze Sambal Gledek bijvoorbeeld is hierdoor in het najaar 2017 minder zuur, dan de serie ervoor.

Zelf pepers kweken

Wilt u zelf een handje bijdragen aan de peperoogst? Kijk dan gauw op tallsay.com.

 Bronnen: