Bereidingswijze

Ayam Kodok is een heerlijke gevulde kip die in Indonesië veel tijdens de feestdagen en in het bijzonder op oudjaarsavond wordt gegeten. Het gerecht wordt feestelijk opgdiend met bijvoorbeeld rijst, aardappelen, vruchtencompote of doperwtjes met worteltjes eten.
 

  1. Voorbereiding

    • Stroop het vel van de kip maar laat het vel bij de vleugels en het onderste deel van de poten zitten.
    • Verwijder zoveel mogelijk kippenvlees uit de kip zonder dat de kip kapot gaat en snijdt dit vlees fijn.
    • Maak de vulling door, het (gemalen) kippenvlees te mengen met het gehakt, de ham, de augurken, leverpastei, champignons en de doperwten.
    • Voeg de kruiden en de sambal door het mengsel.
    • Vul de kip.
    • Stop als laatste de gepelde eieren in het mengsel zodat bij het aansnijden in iedere plak een schijfje ei zit.
    • Maak de kip dicht met keukengaren of houten prikker

  2. Bereidiing

    • Stoom de kip ongeveer een half uur (bijvoorbeeld au bain marie boven een pan met water of in een rijststomer)
    • Verwarm de oven voor op 175 graden
    • Leg de kip met het vrijgekomen vocht in ingevette ovenschaal
    • Overgiet de kip regelmatig met het eigen vocht, vermengd met ketjap, peper en zout en laat de kip in circa 60 minuten gaar worden.

  3. Serveren

    • Serveer met rijst, aardappelen en vruchtencompote.

“Ayam Kodok; een traditioneel Indonesisch gerecht voor oudjaarsavond.”