Bereidingswijze

Een bijzonder recept met Asem uit 1927, beschreven in: “Het Kookboek voor Hollandsche, Chineesche en Inlandse gerechten”, samengesteld door Mej. W.C. Keijner.  Niet alleen het recept is uit grootmoederstijd, ook de omschrijving.

Lompong, keloewie, klapperolie, ebbie. Wie kent de termen en ingrediënten uit dit prachtige gerecht nog?
 

  1. Bereiding

    • De boemboes fijn oelek en in wat klapperolie toemis
    • Voeg er een paar glazen water of magere bouillon bij en laat dit goed koken.
    • Daarna doet men de in stukjes gesneden lompong erin en als alles gaar is, dan kan men het asemwater er bij doen.
    • Lompong moet men met flink vuur koken. Men kan stukjes kip of vleesch of ebbie in deze sajour doen.
    • Sajoer asem kan gemaakt worden van kangkoeng, keloewie, melidjopitten, enz.

“Een recept uit grootmoederstijd”