Bij een warme zomerdag of hittegolf denk je niet zo snel aan spaanse pepers of sambal voor verkoeling. Niet zo vreemd wannneer je je bedenkt dat spaanse pepers geassocieerd worden met hitte, rood aangelopen hoofden en stoom uit je oren. Zelfs schaatsers doen een beetje cayennepeper in hun sokken voordat ze het ijs op gaan als remedie tegen ijskoude voeten.

Sambal bij een hittegolf

Wat veel mensen niet weten is dat Spaanse Pepers en dus ook sambal helpt tegen de hitte. Niet voor niets wordt in tropische landen vaak pittig gegeten. Uitgerekend op warme dagen helpen pepers of sambal je om af te koelen. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten, waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Het zweet verdampt en je lichaam koelt af. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een pittige sambal. Spaanse pepers vormen namelijk de basis van een goede sambal.

Hitte in je mond te lijf

We weten allemaal dat het bij extreme hitte, belangrijk is om veel water te drinken. Juist om het vocht wat je door zweten verliest, weer aan te vullen. Doe dit echter niet direct na het eten van een hete peper of sambal. Je zult dan namelijk ervaren dat dit geen verlichting geeft aan het branderige gevoel in je mond. Dat komt omdat hete kruiden een olieachtige stof bevatten, welke niet oplost in water. Sterker nog het blijft drijven op water, waardoor het zich in je mond verspreid. Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Weet je van tevoren dat je pittig gaat eten en wil je jezelf daartegen beschermen, dan kan het helpen door van tevoren yoghurt te eten. Yoghurt legt een soort beschermende laag in je mond waardoor scherpe kruiden zich niet goed kunnen hechten. Meer tips om deze inwendige hitte te lijf te gaan? Lees dan onze blog: "Eerste hulp bij heet eten".