1.    Japanse samoerai eten, voorafgaand aan een wedstrijd, een rituele maaltijd waarin veel Spaanse Pepers worden verwerkt. Het eten van pepers maakt de Samoerai, maar ook beoefenaars van andere vechtsporten zoals karate, moediger en geeft hen het gevoel dat ze onoverwinnelijk zijn.

2.    Plantages beschermen hun gewassen tegen olifanten door ze te besproeien met een vloeistof op basis van chilipepers. Zodra de olifanten een vleugje van deze prikkelende geur opsnuiven nemen ze direct de benen.

3.    Een zelfde vloeistof wordt ook gebruikt om gewassen te beschermen tegen luizen.

4.    Mexico was de thuisbasis van de eerste chili pepers. Vandaag de dag is 90% van alle geteelde en geconsumeerde pepers in de wereld van Mexicaanse oorsprong.

5.    Spaanse pepers worden gebruikt bij de bestrijding van acne. Verwerkt in een gezichtscrème helpen de wonderbaarlijke eigenschappen van de pepers bij de bestrijding van acne en  kleine imperfecties van de huid.

6.    Na een jaar lang hoesten en slapeloze nachten, is een man uit het noordoosten van China uit zijn lijden verlost. In het ziekenhuis bleek dat hij al die tijd een rode peper in zijn long had zitten. Bron: ANP

7.    Na zout is de spaanse peper het meest voorkomende voedingsmiddel in de wereld. De Spaanse peper scoort ook in vitamine C hoger dan andere eetbare groenten.

8.    Gezonde kleurstof:  gedroogde en gemalen pepers kunnen als gele, rode, bruine of oranje kleurstof dienen.

9.    In Zuid-Amerikaanse landen worden kinderduimen soms met chilipepers ingesmeerd om het “duimen” tegen te gaan.

10.    The Red Hot Chili Pepers hebben hun band inderdaad vernoemd naar de pittige spaanse pepers. In zijn autobiografie, legt  Anthony Kiedis de link op de volgende manier:
“Chili pepers zijn een gevoel, een gevoel of een vorm van energie”