Het eten van zeer scherpe gerechten is even wennen, maar werkt vaak verslavend. Wie begint met het eten van scherpe gerechten, eet meestal steeds vaker en pittiger gerechten. In pepers zit capsaïcine. Deze stof stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. Als reactie hierop worden in de hersenen endorfinen afgescheiden om de pijn van deze vermeende 'brandwond' minder te voelen. Deze endorfinen werken pijnstillend en geven een euforisch gevoel en geven dezelfde kick als bij hardlopen of andere conditionele sporten en worden als verslavend ervaren.
Enkele andere effecten die bekend zijn van pepers:
- Pepers houden je gezond; In een klein pepertje zit ongeveer 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C. Ook bevat het de vitamine A, B1, B2, B3 en B6.
- Ter verbetering van gewrichtspijnen; pepers zitten in capsicumcrème, deze creme geeft een warmtegevoel en een versterkte doorbloeding.
- Tegen verkoudheid; Capsaïcine heeft een antibacteriële werking. Het eten van rode pepers zou de klachten verminderen.
- Goed voor het hart; pepers gaan slechte cholesterol te lijf waardoor er minder kans is op hartziekten.
- Om af te vallen; het eten van pepers is volgens velen goed voor de stofwisseling
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.