Ook de Surinaamse keuken vind je terug bij Sambalshop. Je kent ze misschien wel, onze typisch Surinaamse Sambals, Sambal Suriname, Sambal Piccalilly of Sambal Madame Jeanette. Allen vinden hun oorsprong in de Surinaamse keuken, maar hoe Surinaams is de Surinaamse keuken eigenlijk?

De Surinaamse keuken

Wanneer je op zoek gaat naar typisch Surinaamse gerechten stuit je op een smeltkroes aan culinaire hoogtepunten. Niet zo verwonderlijk als je een kijkje in de geschiedenis neemt. In aanloop naar de afschaffing van de slavernij in 1863, werden in de jaren daarvoor de eerste arbeidskrachten uit Java, China, Madeira en de Nederlandse Antillen gehaald om het arbeidstekort op de plantages op te vullen. Dit aantal bleef beperkt tot ongeveer 5000 arbeiders. Later kwamen hier contractarbeiders uit Brits-Indië (Hindoestanen) en Java bij. Tussen 1890 en 1939 kwamen in totaal 32.956 Javanen naar Suriname. Veel contractarbeiders bleven in Suriname en hielden daar vast aan hun oorspronkelijke religies en (eet-)gewoonten. Doordat de bevolking van Suriname uit een groot aantal landen afkomstig is, is de Surinaamse keuken zeer uitgebreid en gevarieerd. De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees en Indiaans.

Surinaamse Roti

Roti, een typisch Surinaams gerecht toch? De basis van dit gerecht is echter afkomstig uit India en meegekomen met de contractarbeiders. De "pannenkoek" die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd. In de Surinaamse variant zijn meestal gele spliterwten of aardappelen verwerkt en worden smaakmakers als komijn en chilipeper toegevoegd. De bijgerechten, verschillende soorten vlees, kousenband, eieren, knoflook en ui worden meestal gekruid met masala (een mengsel van specerijen afkomstig uit India). Onmisbaar bij een Surinaamse roti is overigens de Sambal Madame Jeanette.

Javaanse keuken in Suriname

Met de komst van de vele Javaanse immigranten is het niet verwonderlijk dat ook de Javaanse recepten meekwamen. Wanneer je op zoek gaat naar Surinaamse recepten, stuit te dan ook op gerechten als Javaanse kip- en rundvleesgerechten, saoto ajam, rempejek, Kue Lapis, Pandan Chiffon-cake en sambal. Deze invloeden, samen met de eigen gerechten en andere internationale keukens, maken de Surinaamse keuken tot een wereldkeuken.

Bronnen:
wikipedia Javaanse Surinamers  https://nl.wikipedia.org/wiki/Javaanse_Surinamers
wikipedia | Roti