Wanneer je meer dan 40 verschillende soorten sambals verkoopt, wil je nog weleens voorbijgaan aan de moeder van alle sambals; de sambal Oelek! Waarom? Deze smaakversterker is zo “gewoontjes”, is namelijk overal verkrijgbaar en iedereen kent de Sambal Oelek toch al? Of verdient dit pittige goedje het juist om eens in de picture te worden gezet?

Herkomst Sambal Oelek

Sambal Oelek is afkomstig van het Indonesische “sambal ulek”.  Sambal betekent mengsel en ulek is een soort stamper die wordt gebruikt in combinatie met een vijzel. De sambal kent zijn oorsprong dus in Indonesië en wordt volgens traditie gemaakt van gemalen Lomboks (Indonesische Spaanse pepers), zout en azijn. Voor een meer pittige Oelek worden ook wel rawits gebruikt, dit zijn kleine Spaanse pepertjes die zeer heet zijn. [1]

Sambal Oelek bij je maaltijd

De Oelek zorgt vooral voor een pittige bite bij al je gerechten maar is redelijk neutraal van smaak. Daarom is dit voor velen dé favoriete manier om kruiden en pit toe te voegen aan tal van gerechten. Slechts een kleine hoeveelheid geeft je precies dat beetje extra wat een gerecht soms nodig heeft. Niet alleen bij Aziatische gerechten, maar bij zo ongeveer alles wat je kan koken en bakken kan het worden toegevoegd.

De kleur en samenstelling van Oelek

Sambal Oelek is een rode sambal. Wanneer je deze vergelijkt met een “bruine” soort, vertelt de kleur je alvast wat over de scherpte van de sambal. Rood is vooral pittig, bruin is vaak wat zoeter van smaak. Zitten er veel pitjes in een pot? Ook dan kan je ervan uitgaan dat het letterlijk en figuurlijk meer pit heeft dan wanneer er weinig peperzaden in zitten..

Sambal Oelek bewaren

Een ongeopende pot kan je lange tijd buiten de koeling bewaren. Is de pot eenmaal geopend, dan is het nodig deze in de koelkast te bewaren. Let er bij gebruik altijd op, dat je gebruik maakt van een schone lepel zodat er geen andere voedingsresten in de pot komen. Deze hebben direct invloed op de houdbaarheid van je sambal.

"Sambal Oelek, onmisbaar in je kruidenvoorraad."

[1] Bron: Wikipedia