Abon Sapi, een typisch gerecht uit Indonesië wat ook wel Apenhaar wordt genoemd, of in het Engels: Meat Floss of Meat Wool. Dit magere, suikerspin-achtige vlees is een bijzonder smakelijke snack en wordt vaak op wit brood of als bijgerecht bij een Indische maaltijd gegeten. De combinatie met jouw favoriete sambal, maakt dit gerecht onweerstaanbaar.

Wat is Abon Sapi

Bij Abon Sapi wordt vlees of vis met smaakmakers als sojasaus, zout en kruiden in bouillon zo gaar gekookt dat het als het ware uit elkaar valt. Het vlees wordt vervolgens uit elkaar getrokken tot kleine rafels en in de oven of in de zon te drogen gelegd. Tot slot wordt het vlees nog extra specerijen zoals fijngesneden ui en knoflook, ketumbar, djinten, laos, gula djawa, citroensap en zout droog gebakken en gestampt. Vaccuüm verpakt is het gerecht nog maanden buiten de koelkast houdbaar.

Herkomst Abon Sapi

Abon Sapi is een Aziatisch gerecht, wat afhankelijk van de cultuur van verschillende soorten vlees of vis wordt gemaakt. In Indonesië wordt dit bijzondere gerecht vooral van rundvlees gemaakt, in Vietnam wordt varkensvlees en kippenvlees vaker gebruikt en in Japan wordt er vooral vis gebruikt onder de naam Sakura denbu of, in het Engels: fish floss. In China heet het gerecht ròu sōnɡ en wordt het gerecht zowel van rund, varken als vis gemaakt. Abon Sapi werd in Azië vroeger ook wel als krachtvoer voor ondervoede of kieskeurige kinderen gebruikt.

Prijzig en lastig te verkrijgen

Wanneer je nagaat dat je van 5 kilo vlees slechts 1 kilo Abon Sapi overhoudt, begrijp je dat het geen goedkoop product is. Ook is Abon Sapi in Nederland moeilijk te verkrijgen. In verband met de gekke koeienziekten jaren geleden is de import van het product namelijk verboden. Natuurlijk is het wel mogelijk om het recept zelf te maken en zijn er Toko's die het product onder de toonbank verkopen. Wil je graag advies over de beste sambals bij Abon Sapi? Kom dan langs op een van de vele evenementen waar Sambalshop komt. Wij informeren je graag over dit gerecht en andere Indische gerechten in combinatie met onze sambals.