Okra's wie kent ze niet? Nou..... om heel eerlijk te zijn, hadden ook wij niet van deze bijzondere groente of vrucht gehoord. Toch is juist de vrucht van de okra,erg lekker bij onze sambals. Deze vrucht staat ook wel bekend als Lady Finger. Okra’s zien eruit als groene, ribbelige stengels en lijken op een combinatie van een groene peper en een sperzieboon. Wel is de okra een stuk pittiger van smaak.

Herkomst okra's

Op Wikipedia is terug te vinden dat de okra waarschijnlijk afkomstig is uit Ethiopië en dat deze rond de 12e eeuw voor Chr. door de Egyptenaren werd gecultiveerd. Tegenwoordig wordt, met name de onrijpe vrucht vooral gebruikt in de Zuid-Amerikaans en Indiase keuken.

Gezonde voeding

Okra’s zijn niet alleen eetbaar, maar zijn vooral ook heel gezond. Zo bevatten ze verschillende vitaminen en mineralen en helpen ze bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel door de opname van suikers te verminderen. Daarnaast werken de zaden tegen vermoeidheid en bevatten ze veel voedingsstoffen, en slechts weinig calorieën. Hierdoor passen ze goed in een dieet.

Te koop in de betere toko's

De Okra is één van de weinige exotische vruchten die uitsluitend  geïmporteerd wordt uit (sub)tropische gebieden. Doordat deze vrucht niet in de Nederlandse kassen wordt verbouwd is het vaak wel even zoeken naar een verkooppunt bij jou in de buurt. In de meeste gevallen zijn dat de betere toko's. Jumbo heeft de Okra ook enige tijd verkocht, maar zover wij weten ligt deze niet meer in de schappen van deze supermarktketen.

Vers het lekkerst!

Okra’s zijn vers het lekkerst. Wanneer je okra's koopt, let er dan goed op dat er geen bruine vlekken op zitten. Indien dat het geval is, kan je ze beter in de winkel laten liggen. De vruchten kunnen worden verwerkt in warme gerechten, maar ook rauw worden gegeten. Ook kunnen ze in een soep of groenteschotel worden verwerkt. Op zoek naar een leuk gerecht voor vanavond? Maak nu gemakkelijk zelf een okraschotel! Wel geïnspireerd, maar geen idee, waar je deze vrucht zo snel vandaan haalt, vervang deze dan door sperziebonen. Heerlijk met Sambal Trassie. Wil je het wat minder vissig? Kies dan voor Sambal Oelek of experimenteer met jouw favoriete sambal..