India staat wereldwijd op de eerste plaats in de productie van Spaanse pepers. De meeste pepers worden geproduceerd in de Provincie Andhra Pradesh waar 46% van de pepers vandaan komt. De belangrijkste peper is de Guntur Sannam. Deze peper groeit sterk in de districten Guntur, Warangal en Khamman en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste gewassen in de regio. Duizenden mensen zijn er direct afhankelijk van de teelt voor hun levensonderhoud.

De heetste

De heetste peper uit India is de Naga Jolakia. Van 2007 tot 2012 was deze peper de heetste ter wereld. De Naga Jolakia werd vooral aangetroffen in de regio Assam in India. Het woord ‘‘jolokia’’ is Assamees voor het geslacht Capsicum en betekent koningscobra in het Sanskriet. De peper komt vermoedelijk oorspronkelijk uit Nagaland, en is door de Naga vernoemd naar de giftige slang uit de regio. Dit vermoedelijk omdat de scherpe smaak van de peper doet denken aan een beet van de koningscobra.

Gebruik chilipepers in India

Pepers worden in India gebruikt als voedingsmiddel, culinaire groente en specerij (zowel vers als gedroogd), maar ook als middel om de zomerhitte aan te kunnen. In het noordoosten van India worden de pepers op hekken gesmeerd of verwerkt in rookbommen om zo wilde olifanten op een veilige afstand te houden.

Peper drijft boze geesten uit

Traditionele Indische Hindu families gebruiken de pepers iedere zaterdagochtend in een bijzonder ritueel. Ze nemen 7 groene pepers, een citroen en maken hiervan een mooie slinger. Deze slinger wordt vervolgens opgehangen in een veilig deel van het huis, meestal onder de tafel, en blijft hangen tot de volgende zaterdag. Op die dag wordt het verbrand en vervangen door een nieuw exemplaar.

Hindoes geloven dat de slinger boze geesten uit het huis verjaagt. Ook wordt deze slinger wel eens aan een voertuig vastgemaakt voor een behouden thuiskomst.