Sambal Padang is een sambal geïnspireerd door de keuken uit de West-Sumatraanse hoofdstad Padang. Padang is niet alleen bekend vanwege de cultuur en architectuur van de Minangkabau met haar met indrukwekkend houtsnijwerk versierde huizen en gekrulde daken, maar ook omdat het behoort tot een van de bekendste en meest geliefde keukens in Indonesië.

Kruidige en gevarieerde keuken in Padang

Padang staat bekend om haar kruidige eten wat zich vanuit Indonesië over de wereld heeft verspreid. In Indonesië zelf zijn op elke straathoek wel Padang-gerechten te vinden. Niet alleen in restaurants, maar vooral ook in eetstalletjes welke te herkennen zijn aan de op borden en schaaltjes uitgestalde gerechten. Een vast menu ontbreekt in de meeste gevallen, maar sambal is een onmisbaar ingrediënt. Op de uitgestalde borden is te zien wat de pot schaft en aan tafel is er geen gebrek aan variatie. Wanneer je plaatsneemt in een Padang restaurant, krijg je van alle gerechten een kleine hoeveelheid voorgeschoteld, welke je kunt combineren met rijst. Doorgaans worden alleen de gerechten waarvan je hebt gegeten in rekening gebracht. De capriolen die de obers uithalen bij het brengen van de schoteltjes zijn soms zo kunstig dat ze rijp zijn voor een act in het circus. Niet alleen lekker eten dus, maar ook een mooie portie vermaak.

Sambal Padang

De smakelijke Sambal Padang is een ambachtelijke sambal, geïnspireerd door de kruidige Padangse keuken, maar niet geheel traditioneel. Padang is namelijk vooral beroemd om de Sambal Hijau (ook wel Sambal Lado Mudo genoemd). Dit is een pittige groene sambal, gemaakt van groene pepers en groene tomaten. Onze Sambal Padang daarentegen, is een milde, frisse, zacht zoete en kruidige rode sambal. Deze sambal is lekker bij vis, kip, tosti, pasta-gerechten maar is ook te gebruiken als salade-dressing. Volgens de traditie wordt varkensvlees in Padang niet gebruikt omdat de Minangkabau-bevolking moslim is. In onze cultuur hoeft dat geen bezwaar te zijn, dus raden wij je aan om deze eens te gebruiken als saus over gegrild buikspek. Om je vingers bij af te likken.

afbeelding geroosterd buikspek met sambal padang

Traditionele gerechten uit Padang

Sambal Padang is slechts een klein bijgerecht, het meest bekend is misschien wel Rendang. Dit runderstoofpotje is een echt feestmaal wat vaak bij feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Het rundvlees wordt samen met groente gekookt in kruiden en kokosmelk en is onmisbaar bij een Indonesische rijsttafel. Ook Soto Padang (een rundersoep) en Saté Padang zullen niet snel op de menukaart ontbreken.