Trassi is een onmisbaar ingrediënt in de Indische keuken. Een Indische maaltijd zonder trassi is als stamppot zonder worst of een gebakken ei zonder zout. De gerechten smaken gewoon niet zoals je ze verwacht.

Wat is Trassi ?

Toch weet niet iedereen wat trassi is. Trassi is een garnalenpasta afkomstig uit Zuidoost-Azië, Zuid China en Suriname. Voor deze garnalenpasta worden rauwe garnalen vermalen en vermengd met zout en soms ook suiker. Tijdens of na de fermentatieperiode wordt het te drogen gelegd in de zon. Tot slot wordt de trassie in blokken of plakken gesneden. In poedervorm kan ook, maar dan verliest de trassi sneller haar smaak. Trassi die in Nederland wordt verkocht, is in de meeste gevallen al geroosterd (Bakar). Wanneer dit niet het geval is, kan je dit zelf doen. Houd dan wel rekening met een penetrante stank waar zelfs je buren last van kunnen hebben.

Sambal Trassi als vervanging

Trassi is niet altijd even goed verkrijgbaar in Nederland en ook vanwege de stank wordt de verse trassi vaak vervangen door onze Sambal Trassi. Een milde zacht zoete sambal met de typische smaak van trassi. Eerst de uien en knoflook even fruiten, dan een theelepel trassi toevoegen en vervolgens roerbakken met vis, vlees of groente. Zo krijgt ook jouw Indische maaltijd die herkenbare oriëntaalse smaak.