Bereidingswijze

Kinderen en volwassenen zijn gek op dit heerlijke gerecht die je nog het beste kunt vergelijken met een ouderwetse boeren maaltijdsoep. Het gaat bij dit gerecht eigenlijk het meest om de voorbereiding, eenmaal alles klaar is het een feest om de borden of kommen met de Soto te serveren. Groot voordeel is dat je dit gerecht voor grote partijen kunt maken door de ingrediënten te vermenigvuldigen

  1. Basis

    Breng het water aan de kook en laat de kip en de vellen hierin op een laag vuurtje 1 uur trekken. Haal de kip uit de pan, verwijder het vel en pluk het vlees in sliertjes.

  2. Boemboe (kruidenmengsel)

    Wrijf voor de boemboe de Kemiri nootjes in een oelekan (vijzel) fijn. Voeg de schoongemaakte en fijn gesneden knoflook, gember en geelwortel toe en wrijf alles fijn.

  3. Bereiding

    • Kook de eieren in10 minuten hard, pel ze en snijd ze in partjes.
    • Was de taugé in een vergiet en overgiet deze met kokend water.
    • Snijd de lente-uitjes  in reepjes en de selderieblaadjes fijn.
    • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes en frituur deze licht en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.  
    • Schil en kneus de laos.
    • Snijd de Sereh in 3 evengrote stukken kneus de wortel lichtelijk. 
    • Fruit de Boemboe in een wok met olie tot een glazige massa in ongeveer 3 minuten.
    • Doe de laos, de sereh en de Djeroek Poeroet blaadjes erbij en fruit nog eens 2 minuten.
    • Meng de bouillon bij de aangefruite kruidenpasta en voeg zout en peper naar smaak toe en breng alles aan de kook. tot de stukjes aardappel gaar zijn.
    • Verdeel in soepkommetjes een beetje rijst of een paar blokjes lontong.
    • Daarbovenop de stukjes aardappel, de taugé, de kip, de lente-uitjes, de selderijblaadjes en giet de bouillon met blokjes aardappel hierover en bestrooi de soep voor het opdienen met de gebakken uitjes.
    • Voeg sambal naar smaak toe.

  4. Selamat Makan


     

“Eén van onze vaste traditionele familie klassiekers op verjaardagen. ”