Bereidingswijze
Pittig gekruide gestoomde makreel gemaakt met Boemboe Pepesan.
-
Voorbereiding
Halveer de (gestoomde) makreel, neem een platte ovenschaal en leg daarin zoveel bananenbladeren (óf aluminiumfolie) zodat de Makreel helemaal kan worden ingepakt
-
Marineren
Smeer een kleine laag van de Boemboe Pepesan op de bananenbladeren (óf aluminiumfolie) en leg daarop de gehalveerde Makreel. Smeer deze rijkelijk in met de rest van de Boemboe Pepesan. Voeg eventueel nog een paar dunne schijfjes verse Djahé (gemberwortel), een gekneusde stengel Sereh (citroengras), enkele ringen Bawang Merah (rode ui), enkele Djeroek Poeroetbladjes (limoenblaadjes) én verse gesneden Lombok (Spaanse Peper) óf Tjabé Rawit toe.
-
3 uur in laten trekken
Pak de makreel in; vouw de bananenbladeren (óf aluminiumfolie) goed dicht door middel van enkele cocktailprikkers en laat het geheel nog ongeveer 3 uur intrekken.
-
Garen
Plaats de ovenschaal in de reeds op ca. 200°C voorverwarmde oven en laat het gerecht in 30-45 minuten garen.
-
Serveren
Serveer de Ikan Pepesan met witte rijst wat schijfjes komkommer én bijvoorbeeld Sambal Kemirie, Sambal Brandal of Sambal Suriname
“Heerlijk visgerecht uit de oven”