Bereidingswijze

Roti staat bekend als een Surinaams gerecht, maar kent zijn oorsprong in India. Roti is een ongezoete broodpannenkoek die met de Hindoestanen is overgewaaid naar Suriname vanuit India. In de Surinaamse versie van de Roti worden vaak gemalen gele spliterwten of aardappelen meebereid. Roti smaakt voortreffelijk met kip Masala, kousenband, eieren en ui. Uiteraard mag onze Sambal Madame Jeanette hierbij niet ontbreken.

De Surinaamse keuken is zeer gevarieerd en uitgebreid. De smakelijke gerechten komen voort uit het samengaan van verschillende culturen.

Onze Madame Jeanette Hotsaus, Sambal Mango, Sambal Mango Xtra, Sambal Rotie & Javaanse Sambal zijn ook top en zeer goed te gebruiken bij de Roti

  1. Start met de bereiding van de Kip Masala

    • Bak de kip in olie aan alle kanten bruin.
    • Schep twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, masala, zwarte peper en komijnzaad toe.
    • Bak het geheel al roerend op hoog vuur 3 minuten aan.
    • Blus af met de kippenbouillon.
    • Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg de aardappelen toe.
    • Voeg naar smaak sambal Madame Jeanette toe.
    • Laat het geheel met het deksel op de pan een klein uur zachtjes stoven.

  2. Maak de roti

    • Kook de erwten in 20 tot 25 minuten tot ze net aan gaar zijn en laat ze uitstomen.
    • Kneed het bakmeel met water en zout tot een soepel deeg.
    • Voeg de komijn, knoflook en de Sambal Madame Jeanette toe.
    • Maal balletjes van het deeg en maak in elk deegballetje een kuiltje.
    • Vul dit kuiltje met het spliterwtenmengsel en knijp het dicht zodat opnieuw een bal ontstaat.
    • Rol de bal uit tot een platte pannenkoek (bestuif de werkplek met bloem om plakken te voorkomen).
    • Bak de roti’s in een halfhete pan met olie tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.

  3. Bereid de groenten

    • Verhit in een andere pan 3 el olie, fruit de ui en knoflook.
    • Voeg de kousenband toe. Bak deze 2 minuten aan.
    • Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe om de bonen sneller gaar te krijgen.
    • Kook de eieren 5 minuten en maak ze in ijswater volledig koud 
    • Pel ze en dep ze droog.
    • Bak de eieren in ruim olie aan alle kanten bruin en voeg ze toe aan de masalasaus.

  4. Serveer

    Serveer de roti met kip masala en kousenband

“Roti om je vingers bij af te likken”